Aktualności

Targi Smaki Regionów odbyły się w Poznaniu w dniach od 29 września do 1 października. Ok. 200 wystawców prezentowało swoje wyroby, dlatego można było zasmakować kuchni niemal z wszystkich regionów Polski.

Na scenie kulinarnej wystąpił  Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN "MasterChef Junior". Nie zabrakło także szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy przygotowywali dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne.

Kulinarne perełki

Nie brakuje ich na targach Smaki Regionów, a te absolutnie wyjątkowe można poznać podczas finału konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", którego celem jest między innymi identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Do tej pory, dzięki konkursowi zidentyfikowano około 18 tysięcy regionalnych, tradycyjnych rarytasów. To pokazuje jak duży potencjał smaków drzemie w różnych regionach i jak wiele wciąż mamy do odkrycia pod tym względem.

Z naszego regionu perły otrzymały trzy produkty: krówka kielczanka Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Bidziny w gminie Wojciechowice, kiełbasa wiejska od Bonarka z Wiązownicy Dużej w gminie Staszów oraz sandomierskie jabłko suszone w plastrach Inkubatora Przetwórczego w Dwikozach. Naszym laureatom pogratulował zdobycia pereł Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Pan Michał Żytki.

Nasz region reprezentowała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski.



16 września 2018 r braliśmy udział w Dożynkach Wojewódzkich, które odbyły się we Włoszczowie. Nasze stoisko odwiedzili: Adam Jarubas, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Starosta Włoszczowski Jerzy Suliga i Ryszard Ciźla, Prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.

Dożynki Prezydenckie 2016 odbyły się 10 i 11 września w Spale.

Producenci i przetwórcy wyrobów tradycyjnych z naszego regionu skupieni byli wokół Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski. Nasz Oddział był największą reprezentacją regionalną producentów wyrobów tradycyjnych.

Wojewoda Świętokrzyski Bożentyna Pałka-Koruba, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Adam Jarubas oraz członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Piotr Żołądek uświetnili spotkanie inaugurujące działalność Oddziału Świętokrzyskiego Polskiej Izby Produkuktu Regionalnego i Lokalnego.

W spotkaniu uczestniczyli także Izabella Byszewska i Jan Zwoliński Prezes i Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W dniu 24 lipca 2014 r. o godzinie 12.00 na terenie Targów Kielce S.A., ul. Zakładowa 1 odbędzie się spotkanie inauguracyjne Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski. W spotkaniu weźmie udział Wojewoda Świętokrzyski Pani Bożentyna Pałka-Koruba oraz Marszałek Województwa Świętokrzyskiego Pan Adam Jarubas.

 

 

Polskie Kulinaria 2023

 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Produkty lokalne i tradycyjne wysokiej jakości szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem kulturowym” w ramach konkursu nr 7/2023 dla Partnerów KSOW dnia 2 -3 września 2023 roku, w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

Plakat A4 2023 2 
 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski realizatorem operacji:
Konferencja pt. „ Nowe możliwości rozwoju branż produktów regionalnych i lokalnych w oparciu o „Plan Strategiczny dla WPR na lata 2023-2027” w ramach konkursu nr 6/2022 dla Partnerów KSOW dnia 2 września 2022 roku, godz. 17.00 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury/ Busko-Zdrój.

 

loga
 
Polskie Kulinaria 2022
 
Polskie Kulinaria 2021

Kontakt

Zadzwoń do nas
+48 606-464-932

Napisz do nas
biuro@izbaprodukturegionalnego.org.pl

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski

Silni z Natury